
Bilde. Værne klosterruin, Rygge kommune.
Værne Kloster eller Verne kloster, ble i middelalderen kalt Varna kloster. Denne er en herregård i Rygge kommune i Østfold. Det har tidligere vært kongsgård og Norges eneste johanitterkloster. Det ble lagt under kronen i 1532, og ble der frem til 1675. I moderne tid har det vært meieri og planteskole. I dag er det kun landbruksvirksomhet på stedet.
Ruinene ligger i edelløvskog, med blant annet sommereik, svartor, gråor-askeskog og alm-lindeskog. Bogslunden i nærheten av klosteret er Norges første fredede edelløvskogreservat og ble fredet 2. november 1973.
Det er på Værne kloster at hovedpersonen i romanen Sirkelens ende - kalt "den norske Da Vinci-koden" - finner et 2 000 år gammelt gullskrin
Værne kloster ligger på privat grunn. Ruinene er på baksiden av den store herregården. http://www.ostfoldmuseet.no/?ItemID=1637
Værne kloster ble opprettet i andre halvdel av 1100-tallet. Omkring 1190 skal kong Sverre Sigurdsson ha overdratt stedet til Johanitterordenen.
Klosteranlegget på Værne var det eneste johanitterklosteret i Norge. Ordenens opprinnelige formål var å dra omsorg for syke og nødstedte pilegrimer til det hellige lang. Men virksomheten fikk etter hvert en militær side, og det ble derfor et hospital eller pleiehjem for gamle hirdmenn.
Johanitterordenen var en kristen ridderorden med militære funksjoner som ble opprettet under korstogene. I dag er ordenen mest kjent under navnet Malteserordenen. Johanitterne hadde svart drakt med hvitt kors på venstre side av brystet. Ordenens fane var rød med et hvitt kors, og i 1259 fikk ordenen lov til å bære røde over kjortler med hvitt kors. Mange johanittersegl viste Døperen Johannes hode på et sølv fat. Johanitterne eller hospitalridderne begynte så smått på midten av 1000-tallet som en sykepleierorden i Jerusalem, grunnlagt av amalifitianerne.
I 1532 ble klosteret konfiskert og innlemmet i krongodset. I 1570 ble bygningene brent ned, antagelig i forbindelse med den nordiske syvårskrigen. Ruinen har aldri vært gjenstand for restaurering i nyere tid, og den er således i dårlig forfatning. Konserveringsarbeidet startet opp i 2006, og vil bli avsluttet i 2010. Ruinen ligger på privat grunn.
Ruinprosjekter i Østfold
I 2006 gikk startskuddet for Riksantikvarens 10- års nasjonale ruinprosjekt. Det har til hensikt å kartlegge tilstanden til landets om lag 90 ruiner fra middelalderen. På bakgrunn av tilstandsanalysen vil man velge ut hvilke ruiner som skal gjennomgå en mer grundig konservering. Østfoldmuseet, avdeling Borgarsyssel Museum, er med på Riksantikvarens ruinprosjekt, og museets arkeolog bidrar under arbeidet ved alle de fire middelalderruinene i Østfold.
Østfoldmuseene er en konsolidert museumsstiftelse bestående av Borgarsyssel Museum, Sarpsborg, Folkenborg museum, Eidsberg, Moss by- og industrimuseum, Moss, Haldenvassdragets Kanalmuseum, Ørje, Kystmuseet Hvaler, Hvaler og Museumstjenesten/ Østfold fylkes billedarkiv, Sarpsborg, Fredrikstad Museum, Fredrikstad og Halden historiske Samlinger, Halden
Den 8. desember 2009 ble stiftelsen Østfoldmuseene stiftet på Rød Herregård i Halden. Østfoldmuseene er med virkning fra 01.01.2010 et konsolidert museum. May Hansen fra Moss er styreleder.